investeer in je merk

90 dagen regel: investeer nu in je merk

Het is een oude wijsheid dat je juist in crisistijd moet investeren in je merk. Dat gaat tegen de natuur in van veel bedrijven. De eerste reacties zijn bezuinigen en saneren. Verschillende actuele onderzoeken en publicaties laten zien dat dit onverstandig is. Je moet juist nu aandacht geven aan je merk én digitale strategie. Dit is niet het moment om stil te zitten.

Investeer juist nu in je merk!

Bureaunetwerk BBH deed hier onderzoek naar en concludeerde dat merken die hun uitgaven tijdens een recessie verminderen, vaak zwakker uit de crisis komen. Fons van Dyck van BBDO Think stelt dat er bedrijven sterker uit de bankencrisis zijn gekomen, omdat ze zijn blijven bouwen aan hun merk. Dat omdat anders de herstart moeilijker én duurder is. Dentsu schrijft in een publicatie dat uit onderzoek blijkt dat snijden in reclame-uitgaven in crisistijd – om de winst op korte termijn te verhogen – op de lange termijn niet werkt. Blijf dus bouwen aan je merk en ga niet over tot stilte.

Als je doorgaat met investeren, focus dan op merkopbouw voor de lange termijn. Zet je marketingbudget dus niet in voor actiemarketing en salespromoties op de kortere termijn. Dat zou volgens marketingprofessor Mark Ritson een vergissing zijn: geen enkele hot deal of activatie zal scoren. Eenzelfde conclusie trekken onderzoekers van Kantar. Zij beschrijven dat je een strategie moet ontwikkelen die past bij de emotionele positionering van je merk. Je kunt in deze tijd beter empathisch zijn, delen wat je hebt en daarin genereus zijn. Echt helpen. Want: wie goed doet, goed ontmoet. Dat geld zeker in deze tijd.

Je weet wat je te doen staat! Focus op merkopbouw. Juist in crisistijd. Maar doe het wel op jouw eigen, relevante manier! Blijf dicht bij de essentie van je merk en zorg dat je hiermee opvalt. Maak nooit en dus ook nu niet dezelfde ongeloofwaardige commercials zoals vele andere merken wel doen…

Gedrag kan in 90 dagen veranderen

Het advies van verschillende professionals is om te blijven investeren in je merk, want alleen dan kom je sterk uit de crisis. Hou daarbij rekening met het feit dat door de coronacrisis mensen heel snel gewend raken aan digitale services. Het FD interviewde drie Chief Strategy Officers en die komen tot de conclusie dat ‘de coronacrisis veel meer vaart geeft aan digitale strategie’. Deze grote multinationals hebben hun handen vol aan de coronacrisis, maar blijven nadenken over hoe de wereld er post-corona – waarbij hun digitale strategieën versneld zijn – er uit ziet.

Je ziet op meerdere plekken dat merken hun producten en diensten naar digitale omgevingen, zoals video on demand en andere streamingdiensten verplaatsen. Je ziet dat mensen naast digitale media consumptie ook digitaler gaan winkelen. Internationaal groeit Amazon en in Nederland zie je dat dat een digitale service zoals Picnic groeit. Bij Temper (marktplaats voor freelance personeel) ervaren ze een hele sterke groei bij de distributiecentra en magazijnen. Dat is conform de gegevens van Interpay, die een overal groei van +7% aan online bestedingen laten zien. Vooral online boodschappen (62%), bouwartikelen (55%) en sportartikelen (37%) groeien hard.

Doordat de crisis en quarantaine nog wel even duren, heb je een grote kans dat de verschuiving naar digitaal blijvend is. We weten dat gedrag in 90 dagen kan veranderen. De nieuwe digitale gewoontes – zoals je boodschappen bestellen bij Picnic of je elektronica bij Coolblue of Amazon in plaats van naar Mediamarkt te gaan – kunnen blijvend zijn.

Veel merken zitten al in een transitie naar meer focus op online en digitale verkoop en dienstverlening. Net als je merk moet je ook blijven investeren in deze zoektocht. Wat is jouw rol in dit digitale speelveld en is mijn merk daar klaar voor?

De ontwikkeling van je merk én digitale strategie gaat hand in hand. Juist nu. Wil jij ook investeren in je merk, neem dan contact op met Alef: Contact